PROGRAMMA DETAILS Een programma vol sprekers, performances, workshops en ervaringsverhalen

Reserveer jouw plek voor het benefietdiner.
Het volledige programma meemaken? Reserveer dan jouw plek aan tafel in het Afas Restaurant om de dag af te sluiten met een geheel verzorgd culinair 3-gangendiner, inclusief dranken. Tijdens het programma worden diverse muzikale intermezzo's en korte presentaties gegeven. Het bijwonen van het benefietdiner is ook apart te boeken.

9:00 - 9:30

Ontvangst

9:30 - 11:45

Opening programma

Rijk programma met speeches van Gordon McInally (president van Rotary International), Focco Vijselaar (directeur VNO-NCW), Hanna Verboom (filmmaker en sociaal entrepreneur) en diverse optredens.

11:15 - 12:30

Workshoprondes deel 1

In totaal zijn er keuzes uit ruim 15 workshops waarbij organisaties en initiatieven laten zien hoe we gezamenlijk van betekenis kunnen zijn in het verbeteren van de mentale gezondheid in Nederland.

12:30 - 14:30

Middagprogramma

In het middagprogramma kunnen we bijdragen verwachten van sprekers Bas van der Veldt CEO AFAS, Lili Genee auteur Vullen/Voeden en Erik Scherder, neurowetenschapper.

14:30 - 16:00

Workshoprondes deel 2

Workshoprondes: Een vertaalslag naar de praktijk is cruciaal om verschil te kunnen maken in 1 van de grootste vraagstukken van deze tijd.

16:00 - 17:00

Afsluiting programma

Afsluiting van de dag, waarin schrijver en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar je helpt de slag naar de praktijk te maken en staatssecretaris Maarten van Ooijen een hart onder de riem steekt.

17:00 - 21:00

Benefietdiner

Het volledige programma meemaken? Reserveer dan jouw plek aan tafel in het Afas Restaurant om de dag af te sluiten met een geheel verzorgd culinair 3-gangendiner, inclusief dranken. Tijdens het programma worden diverse muzikale intermezzo's en korte presentaties gegeven. Het bijwonen van het benefietdiner is ook apart te boeken.

Workshops

Door: Stichting de Hoop (Axel Pothof)

Al heel jong kunnen kinderen en jongeren worstelen met grote problemen. Denk bijvoorbeeld aan misbruik, verslaving en gedachten aan zelfdoding. Zelf komen ze er vaak niet uit. Daarom biedt Chris en Voorkom op verschillende gebieden hulp. De stichting combineert activiteiten rondom weerbaarheid vanuit Chris met het jeugdpreventiewerk van Voorkom. Deze workshop delen zij hoe je kinderen en jongeren kunt helpen om gezonde en verantwoorde keuzes te maken.

Door: Rotaract

Panelgesprek:
- Wat zijn de grootste oorzaken en gevolgen van burn-outs onder adolescenten
- Identificatie van signalen van mentale gezondheidsproblemen.
- Het belang van zelfzorg en stressmanagement.

Over Burnouts, de kansen hierop en zelfzorg/stressmanagement. We bespreken stellingen en voeren het gesprek over dit urgente en actuele thema.
Gesprek wordt geleid door Rotaract lid Steven Cieraad en onderdeel van het panel is Karen Pullen (gedragswetenschapper, www.karenpullen.nl)

Door: Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Suïcides voorkomen onder jongeren is uitdagend, maar het is mogelijk en hard nodig in Nederland. Tijdens deze workshop krijg je actuele kennis over zelfdoding en leer je welke interventies effectief zijn en op grote schaal te realiseren. Daarnaast nemen we je mee in de dagelijkse praktijk van de 113 hulplijn en krijg je handvatten om het gesprek aan te gaan met iemand over wie je je zorgen maakt. Er is ruimte voor verdiepende vragen en interactie.

Door: Rotaract

2. Panelgesprek:

Initiatieven voor en door jongeren die impact maken en bijdragen aan een nieuwe mentaal gezonde samenleving
Hoe gemeenschappen zoals Rotaract een ondersteunende omgeving bevorderen.

Panelgesprek met praktische voorbeelden en aanmoediging tot actie binnen de jongerencommunity."

Door: Mind

Hoe ga je om met je naaste, buurman of buurvrouw waarvan je vermoed dat deze mentaal vastloopt? MIND heeft tips en tools hoe je hiermee aan de slag kan. Door medewerkers van MIND en ervaringsdeskundigen gaan we in gesprek met vragen die juist helpend zijn en welke juist niet. Na de workshop ben je minder handelingsverlegen en weet je waar je terecht kunt en wat je zelf kan doen. Zo kan de Rotary een verbindende rol spelen met wijkteams, sociale initiatieven in de wijk en een wijkagenda (bv. Rond mensen met verward gedrag op straat). Een belangrijke rol is weggelegd zvoor zelfregie- en herstelcentra dat nu langzaam een landelijk dekkend netwerk krijgt voor in iedere gemeente. De Rotary zou zich voor deze centra in kunnen zetten als vrijwiliger met een concreet project. Hierover gaan we graag in gesprek, zodat je na deze workshop met veel enthousiasme zelf met mentale gezondheid aan de slag kan gaan.
Workshop over zelfregiescentra:
maatschappelijk initiatief/initiatieven waarin we als samenleving een rol kunnen spelen in de preventie en het herstel van psychische kwetsbaarheden.

Door: Dr. mr. Elmira Nijhuis MA, EN consultancy

Soms ‘loopt niet lekker’ op het werk. Mensen trekken zich terug en voelen zich klein worden.Zij willen niet dat anderen een lage dunk van hen krijgen, hen belachelijk maken of hen op een zijspoor zetten. Daarom houden zij hun mond. De gemeenschappelijkheid is ver te zoeken. Er wordt niet meer geleerd en de prestaties lopen terug. En het mentale welzijn komt ernstig onder druk te staan. Met andere woorden: er is een gebrek aan psychologische veiligheid. De mate van psychologische veiligheid is hét doorslaggevende criterium voor het mentale welzijn op het werk. En voor goede prestaties.
Hoe creëer je psychologische veiligheid en de openheid en onderlinge betrokkenheid die er deel van uitmaken? Wat kan je doen als leidinggevende? Wat als bestuurder? Wat als medewerker? Daar gaat deze workshops over. Want het creëren van een psychologisch veilige werkomgeving, waar iedereen wordt gezien en gehoord, zorgt voor uitstekende prestaties en een prima leerklimaat. En het is de basis van werkgeluk. Van minder uitval, minder verloop, meer betrokkenheid en plezier.

Leiderschapstraining:
Workshop over programma’s en interventiemethodes die bedrijven kunnen implementeren om de geestelijke gezondheid van hun werknemers te ondersteunen.

Door: Anne Visser (Cultuurkust)

In deze workshop over cultuur en gezondheid gaan we met drie dingen aan de slag: voelen, kennen en doen. Je voelt hoe het is om te dansen vanaf je stoel, zoals wij wekelijks met patiënten met Alzheimer en hun mantelzorgers doen. Je komt niet van je stoel, maar wel in beweging! Anne neemt je daarna mee in een kort overzicht van bewezen effecten van kunst en cultuur op mentale gezondheid. Je kunt kunst namelijk op verschillende manieren inzetten, afhankelijk van het beoogde effect bij de doelgroep. En tot slot: als je in je eigen omgeving aan de slag wilt met het verbinden van culturele organisaties en gezondheid, waar begin je dan? Deelnemers krijgen een compacte kaart mee, waarop staat hoe het cultuurveld in elkaar zit: welke spelers zijn er en welke opdracht hebben zij? Met deze kaart wordt het makkelijker lokaal navigeren.

Door: Ben Tiggelaar

De grote veranderquiz
Wat is er nodig om anderen (en jezelf) in beweging te krijgen?
Denken en praten over maatschappelijke problemen is een goed begin. Maar daarna wil je in actie komen. Hoe werkt dat eigenlijk? En hoe kun je met elkaar belangrijke, positieve veranderingen realiseren. Schrijver en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar verdiept zich hier al 35 jaar in. Hij neemt je in dit bijzonder college mee langs de belangrijkste vragen én antwoorden rond verandering. Interactief, evidence-based en superpraktisch.

Een paar vragen die zeker aan de orde zullen komen:
- Waarom ervaren zoveel mensen weerstand bij verandering?
- Waarom is motivatie niet voldoende om te veranderen?
- Hoe komt het dat prestatiedoelen zo vaak averechts werken?
- Wat is het geheim van het volhouden van nieuw gedrag?
- Wat is de rol van de omgeving bij gedragsverandering?

Een interactieve stoomcursus veranderpsychologie van 35 minuten met een van de beste veranderexperts van Nederland.

Door: Mind Us

Meer dan de helft van de jongeren (16-25 jaar) kampt met mentale problemen en ruim 75% van de psychische klachten ontstaat vóór het 25e levensjaar. MIND Us wil dat jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 12-27 jaar meer grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. Volwassenen in de omgeving van jongeren, zoals sportcoaches, docenten, familieleden of een buurman kunnen een belangrijke rol spelen en daarmee voorkomen dat beginnende mentale klachten verergeren.

Door te herkennen dat een jongere niet lekker in zijn/haar vel zit, een goed gesprek te voeren en weten hoe je verder kunt helpen, kunnen jongeren op de juiste manier en vooral vroegtijdig de juiste support krijgen. In maart 2024 is in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, DE CHECKERS gelanceerd. Deze online tool is erop gericht volwassenen te leren hoe zij jongeren met beginnende mentale klachten kunnen ondersteunen door een luisterend oor te bieden en de juiste vragen te stellen. In deze workshop word je meegenomen in het werk van MIND Us en DE -tool en leer je als volwassene te signaleren, te herkennen & te verbinden.

Over de workshopleiders

Sander - We hebben elkaar nodig om aan mentale gezondheid voor jongeren te werken. Ik netwerk me suf en zie in de verbinding tussen mooie initiatieven de magie ontstaan!

Frederieke - Stilzitten kan ik niet, vooral als het zo’n belangrijk onderwerp betreft. Met mijn team en de prachtige initiatieven in het land samen impact maken is waar ik voor ga!

Door: Mind Us

Praten over je mentale gezondheid op de werkvloer kan ingewikkeld zijn. Wat vertel je wel als werknemer en wat juist niet? Welke risico’s loop je? En hoe stel je je als werkgever op? Waar ligt de grens tussen de verantwoordelijkheid van de werknemer en die van de werkgever? En hoe ga je met elkaar het gesprek aan? Allerlei zaken waar je op het werk tegenaan kunt lopen. Maar hoe kom je nou echt tot de kern van de zaak? Dat is belangrijk om op de juiste manier aandacht te geven aan mentale gezondheid. In deze workshop komt het allemaal voorbij!

Over de workshopleider:
Roeland heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van groepsgesprekken. Met een scherp oog voor individu én groep, gecombineerd met een dosis humor weet hij op een natuurlijke manier door te dringen tot zaken die ertoe doen. Hij weet een sfeer van veiligheid, begrip en openheid te creëren waardoor moeilijke zaken bespreekbaar worden en daarover onderling verbinding gemaakt kan worden.

Door: Simone Jansen

55% van de uitval op de werkvloer blijkt haar oorsprong te vinden in ‘psychisch lijden’ aldus de data binnen een prominente ARBO-organisatie in Nederland. In bedrijven en organisaties kan het worstelen met de mentale gezondheid een kwetsbaar onderwerp zijn. Werknemers kunnen zich gestigmatiseerd tot 'zwak' wanneer zij openlijk voor hun persoonlijke conditie uitkomen.

Simone Jansen is topvrouw bij de ABN AMRO en lid van de Adviesraad Werkgevers bij Stichting 113. Ze werkt bij ABN AMRO in een high performance omgeving die veel van je vraagt en de mentale stabiliteit uitdaagt. Dit heeft ertoe geleid dat zij de wegen ging verkennen voor educatie en preventie, om taboes te doorbreken en om vanuit managementniveau een gezond werkklimaat te creëren.

In haar workshop bespreekt Simone:
- welke stigmatisering we zien op de werkvloer op het vlak van mentale aandoeningen.
- hoe je als werknemer met jouw werkgever in gesprek te gaan en tot goede werkafspraken te komen en stigmatisering te voorkomen.
- hoe jij als werkgever kunt bijdragen aan een gezond werkklimaat en uitval door spanningsklachten kan minimaliseren met behulp van educatie en preventie.

Een interactieve sessie met een video, dilemma’s en voorbeelden van interventies vanuit ketenbeschouwingen.

 

Door: Jan Willem Landré

'Vitaal Bedrijf' is een programma dat ondernemers wil inspireren om te investeren in de vitaliteit van hun medewerkers. Naast voeding en bewegen speelt mentale balans hier een belangrijke rol in. Met voorbeelden, scans, adviesgesprekken, voorbeelden van partners en vignetten helpt het programma ondernemers op weg om hun medewerkers mentaal gezond te houden. In deze workshop neemt programmaleider Jan Willem Landré je mee in dit aanbod. Ondersteund door praktijkvoorbeelden krijg je een beeld van hoe je met vitaliteit in jouw organisatie aan de slag kan gaan.

Koop uw Ticket(s)

Rotaract / D1570 / Studentenprijs

Rotaract / D1570 / Studentenprijs

47,50

Reserveer ook een geheel verzorgd 3-gangendiner met studentenkorting.

koop Ticket

Rotaract / D1570 / Studentenprijs
Dagkaart Vroegboekkorting

Dagkaart Vroegboekkorting

95,-

Normale prijs 145,- p.p. Deze korting van 35% wordt aangeboden t/m 15 mei.

koop Ticket

Dagkaart Vroegboekkorting
Rotary - Benefietdiner

Rotary - Benefietdiner

85,-

Reserveer nu ook een geheel verzorgd 3-gangendiner inclusief dranken

koop Ticket

Rotary - Benefietdiner